فهرست مطالب

جنگل ایران - سال چهاردهم شماره 2 (تابستان 1401)

مجله جنگل ایران
سال چهاردهم شماره 2 (تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/07/02
  • تعداد عناوین: 8
|
  • آرش کرمی، عبدالعلی کرمشاهی، جواد میرزایی، جهانگیر فقهی، مجید مخدوم صفحات 105-117

    توسعه پایدار و پایداری در صورتی تحقق می یابد که تعادل بین ابعاد انسانی و اکوسیستم ایجاد شود. هدف این تحقیق ارزیابی پایداری و سنجش تاب آوری در بوم سازگان جنگلی حوضه آبخیز توتشامی به منظور حفظ تعادل بین ابعاد انسانی و اکوسیستم است. اجرای این مدل شامل ارزیابی پایداری و تعیین میزان تاب آوری حوضه است. برای آنالیز و اندازه گیری پایداری از روش IUCN و بعد از تلفیق نهایی معیارها و شاخص ها برای تولید نقشه از نرم افزار ArcGIS استفاده شد. شناسایی عملکردها و کارکردهای حوضه با 54 نوع کارکرد و در قالب چهار کلان خدمات تامین کننده، تنظیم کننده، زیستگاهی و فرهنگی طبقه بندی شد. بر اساس نتایج تحقیق، امتیاز نهایی برای ابعاد اکوسیستم 35 و برای ابعاد انسانی50 به دست آمد. دو هدف اصلی بیشینه سازی تولید آب و کمینه سازی تلفات سالانه خاک در کنار پاسخ به تقاضای مردم محلی، در فرایند بهینه سازی کارکردها در این پژوهش به انجام رسیده است. با توجه به عملیات آبخیزداری پیش بینی شده در حوضه، انتظار می رود که بخش اکوسیستم به حد پایداری مطلوب برسد و برای آنکه حوضه پایدار بماند باید به بخش اقتصادی و اجتماعی نیز توجه شود که با اقداماتی به منظور ارتقای سطح زندگی مردم می توان به آن دست پیدا کرد. بررسی نتایج سنجش تاب آوری حوضه آبخیز توتشامی نشان دهنده پایین بودن آستانه تحمل و انعطاف پذیری جنگل های زاگرس و در نتیجه کاهش تاب آوری این اکوسیستم ها در برابر تهدیدها و اختلالات احتمالی است.

    کلیدواژگان: ابعاد اکوسیستمی و انسانی، بوم سازگان، تاب آوری، روش IUCN، مدیریت پایدار جنگل، معیار و شاخص
  • آزاده صالحی*، فاطمه احمدلو صفحات 119-133
    در این پژوهش تاثیر آبیاری با فاضلاب شهری بر عملکرد دو کلن صنوبر کبوده پس از گذشت یک دوره رویش بررسی شد. آزمایش به صورت آزمون فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با دو فاکتور خاک متاثر از نوع آبیاری در دو سطح و کلن صنوبر در دو سطح انجام گرفت. پس از یک دوره رویش، در هر دو کلن صنوبر کبوده، تیمار نهال ها با خاک آبیاری شده با فاضلاب شهری افزایش معنی دار (01/0≥ P) پارامترهای رشد و تولید زی توده را به همراه داشت و بیشترین مقادیر در کلن Populus alba L. 44/13 مشاهده شد. همچنین در هر دو کلن صنوبر، رشد نهال ها در خاک آبیاری شده با فاضلاب شهری، افزایش معنی دار (01/0≥ P) غلظت عناصر غذایی و فلزات سنگین در ریشه و اندام هوایی را نسبت به نهال های شاهد در پی داشت. در هر دو کلن صنوبر، بیشترین جذب و تجمع عناصر آهن، مس، نیکل، کروم و سرب در ریشه و روی و منگنز در برگ بود. تاثیر کلن بر جذب و تجمع اغلب عناصر غذایی کم مصرف و فلزات سنگین معنی دار (05/0≥ P) بود. به طور کلی نهال های کلن P. alba 20/45 مقادیر بیشتری از عناصر غذایی کم مصرف و فلزات سنگین را در اندام های گیاهی خود تجمع دادند. نتایج این پژوهش نشان داد که پس از یک دوره رویش، کلن P. alba 44/13 از عملکرد رشد و تولید زی توده بهتر و کلن P. alba 20/45 از پتانسیل جذب و تجمع بیشتر فلزات سنگین در اندام های گیاهی برخوردار بود. در کل، با توجه به عملکرد مناسب دو کلن صنوبر کبوده بررسی شده، این دو کلن را می توان برای زراعت چوب در اراضی متاثر از فاضلاب شهری در نظر گرفت.
    کلیدواژگان: رشد، زراعت چوب، زی توده، صنوبر کبوده (Populus alba)، فاضلاب شهری
  • شمیم امینی*، شعبان شتایی جویباری، محمدهادی معیری، رامین رحمانی صفحات 135-154

    تهیه نقشه روشنه ها با استفاده از روش های دقیق و داده های مناسب برای درک بهتر ساختار جنگل و مدیریت آن ضروری است. هدف این پژوهش، بررسی و مقایسه روش های استخراج روشنه در تهیه نقشه روشنه های تاجی با استفاده از داده های پهپاد در بخشی از توده مدیریت شده طرح جنگلداری دکتر بهرام نیا (شصت کلاته) بوده است. مدل ارتفاعی تاج با استفاده از مدل رقومی سطح تاج حاصل از داده های پهپاد و مدل رقومی زمین حاصل از داده های لایدار استخراج شد. استخراج روشنه ها با روش های آستانه گذاری مدل ارتفاعی تاج (ارتفاع و شیب ثابت و ارتفاع نسبی) و طبقه بندی شیء پایه مدل ارتفاعی تاج و اورتوفتوموزاییک پهپاد انجام گرفت. نقشه واقعیت زمینی نقطه ای و محدوده ای با استفاده از برداشت زمینی و تفسیر بصری اورتوفتوموزاییک پهپاد تهیه شد. ویژگی های محدوده ای روشنه (مساحت، محیط و پیچیدگی شکل) محاسبه شد. صحت نقطه ای و تطابق هندسه محدوده ای روشنه های استخراجی با نقشه واقعیت زمینی ارزیابی شد. نتایج ارزیابی صحت نقطه ای نشان داد که به کارگیری روش آستانه شیب 60 درصد با صحت کلی 7/91 درصد و ضریب کاپای 87/0 دارای بهترین نتیجه بوده است. در ارزیابی تطابق محدوده ای، بیشترین تطابق روشنه های استخراج شده با روشنه های واقعیت زمینی در آستانه ارتفاع نسبی و آستانه شیب 60 درصد به دست آمد. کمترین میانگین خطای برآورد پیچیدگی شکل روشنه، با آستانه شیب 70 درصد مدل ارتفاعی تاج (15/0) و کمترین میانگین خطای برآورد مساحت (76/33 متر مربع) و محیط (80/16 متر) در روش طبقه بندی شیءپایه مشاهده شد. به طور کلی چنانچه تطابق هندسی محدوده ای روشنه ها مدنظر باشد، روش طبقه بندی شیءپایه با صحت کلی (89 درصد)، می تواند روشنه هایی با تطابق مناسب و کمترین خطای برآورد محدوده ترسیم کند.

    کلیدواژگان: آستانه گذاری، پهپاد، شیءپایه، قطعه بندی، مدل ارتفاعی تاج
  • صغری کی بندری، احسان عبدی*، زاهد شاکری، وحید اعتماد صفحات 155-167

    رفتار مکانیکی ریشه پوشش گیاهی به طور چشمگیری سازوکار مسلح سازی خاک و پایداری دامنه را تحت تاثیر قرار می دهد. هدف این پژوهش، تعیین ویژگی های مکانیکی ریشه نهال برخی گونه های درختی در بخش نمخانه جنگل خیرود بود. برای اندازه گیری ویژگی های مکانیکی ریشه از سه گونه افراپلت (Acer velutinum Boiss.)، ممرز (Carpinus betulus L.) و راش (Fagus orientalis Lipsky.)، ده نمونه به طور کامل از خاک خارج شد. سپس تعداد کافی نمونه ریشه از هر گونه جمع آوری شد و آزمایش های مکانیکی روی آنها انجام گرفت. نتایج نشان داد که در هر سه گونه با افزایش قطر ریشه، نیروی کششی ریشه براساس رابطه توانی مثبت، و مقاومت کششی و مدول یانگ ریشه براساس رابطه توانی منفی تغییر می یابد. آنالیز کوواریانس نشان دهنده تفاوت نیروی کششی، مقاومت کششی و مدول یانگ ریشه در گونه های مختلف است. بر این اساس، میانگین نیروی کششی و مقاومت کششی برای گونه ممرز به ترتیب با 48 و 40 درصد بیشتر از گونه راش و افراپلت و میانگین مدول یانگ ریشه گونه راش با 38 درصد به طور معنی داری بیشتر از گونه ممرز و افراپلت بوده است. نتایج این پژوهش نشان می دهد که از ویژگی های مکانیکی ریشه می توان به عنوان عامل مهمی برای انتخاب نهال گونه های درختی در اهداف زیست مهندسی خاک استفاده کرد؛ بنابراین توصیه می شود این ویژگی ها در مدل های مسلح سازی خاک در نظر گرفته شوند.

    کلیدواژگان: حفاظت خاک، مدول یانگ ریشه، مکانیک ریشه، نهال گونه های درختی
  • کرمعلی ذبیحی، اسدالله متاجی*، رضا اخوان، ساسان بابایی کفاکی صفحات 169-183

    توزیع مکانی و سطح روشنه ها پیامدهای مهمی برای رژیم نوری زیراشکوب و تجدید حیات درختان دارد که خود بر تنوع گونه های گیاهی تاثیرگذار است. پژوهش پیش رو با هدف بررسی الگو و ساختار مکانی روشنه های حاصل از بهره برداری و مقایسه آن با وضعیت روشنه های طبیعی در جنگل های راش آمیخته در طرح جنگلداری سوردار- انارستان واقع در چمستان نور در استان مازندران اجرا شد. با آماربرداری صددرصد از همه روشنه های طبیعی و حاصل از بهره برداری، مختصات مکانی آنها ثبت و سطح روشنه ها به روش مثلثاتی اندازه گیری شد. به منظور تجزیه وتحلیل های مکانی از آماره او- رینگ، تحلیل واریوگرام و تابع همبستگی نشان دار (MCF) استفاده شد. نتایج نشان داد که بیشترین فراوانی روشنه ها مربوط به سطح کمتر از 2 آر بود. الگوی کلی پراکنش روشنه های طبیعی و حاصل از بهره برداری تقریبا مشابه و حداکثر تا فاصله 35 متری کپه ای و سپس تصادفی بود و فقط روشنه های حاصل از بهره برداری تا فاصله 168 متری ساختار مکانی را نشان دادند. ساختار مکانی روشنه های طبیعی نظم خاصی نداشت و بیانگر این نکته بود که روشنه ها از نظر سطح مستقل از هم هستند و در اقدامات مدیریتی با هدف پرورش توده روشنه ها (آشفتگی ها در مقیاس کوچک) با سطوح مختلف باید ایجاد می شد که متاسفانه این مهم در مدیریت توده ها در منطقه پژوهش کمتر مدنظر قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: آماره او- رینگ، تابع همبستگی نشان دار، جنگل هیرکانی، روشنه، واریوگرام
  • رضا اولادی*، کامبیز پورطهماسی، زهرا لمترعلی صفحات 185-199

    ویژگی های آوندی، کارامدی سامانه هیدرولیک درختان پهن برگ را تعیین می کنند. در این پژوهش برای بررسی تاثیر ارتفاع از سطح دریا و طول جغرافیایی (گرادیان دمایی و رطوبتی) بر رویش عرضی و ویژگی های آوندی بافت چوبی زبان گنجشک (Fraxinus excelsior)، از درختان واقع در دو رویشگاه 300 و 1300 متری در جنگل های دالخانی رامسر و یک رویشگاه ساری (ارتفاع 1260 متری) نمونه برداری شد. پهنای حلقه رویش (TRW) و چوب آغاز و چوب پایان، میانگین اندازه (AVLA) و تعداد آوندهای چوب آغاز (VF)، تخلخل، هدایت هیدرولیکی ویژه نسبی (RSC) و طول الیاف در ده حلقه رویشی آخر در این درختان اندازه گیری و مقایسه شدند. براساس نتایج، تغییرات اندازه آوندها مستقل از دیگر ویژگی ها و متاثر از مولفه متفاوتی بود. در مقایسه رویشگاه مرتفع و پست رامسر، TRW در ارتفاع پایین بیشتر ولی RSC، VF و تخلخل در این رویشگاه کمتر بود. برخلاف انتظار، با کاهش ارتفاع (افزایش دما)، اندازه آوندها کوچک تر شد که این مسیله را می توان به اثر معکوس دمای بیشتر از حد آستانه بر فیزیولوژی درخت نسبت داد. علی رغم اختلاف در AVLA و VF در دو رویشگاه مرتفع رامسر و ساری، نحوه ترکیب این دو در درختان این دو رویشگاه به گونه ای بود که تخلخل، RSC و TRW رویشگاه ها شبیه یکدیگر شد. به طور کلی می توان نتیجه گرفت که در منطقه غربی و مرکزی هیرکانی، اثر ارتفاع از سطح دریا - که به شکل کاهش دما خود را نشان می دهد- بر رشد عرضی و سامانه آوندی درختان زبان گنجشک بیش از گرادیان رطوبتی (طول جغرافیایی) است.

    کلیدواژگان: آناتومی چوب، بافت هادی، فیزیولوژی درخت، گرادیان ارتفاعی، ون
  • عیسی سلگی*، فوزیه بیگ محمدی، زهرا طاهری، فریبا آقایی صفحات 201-212

    تحقیق درباره فلزات سنگین در گیاهان با دو هدف بررسی امنیت غذایی و کاربرد در پایش زیستی و حذف فلزات سنگین از محیط زیست انجام می گیرد. پژوهش حاضر با هدف بررسی غلظت فلزات سنگین مس، روی و سرب در پوست درختان صنوبر و گردو و خاک اطراف آنها در حاشیه جاده روستای حیدره بالاشهر همدان انجام گرفت. در مجموع 40 نمونه خاک سطحی و پوست درخت از منطقه مذکور برداشت شد. نمونه ها پس از آماده سازی اولیه، با استفاده از هضم تر برای آنالیز فلزات سنگین آماده شدند و با استفاده از دستگاه جذب اتمی، غلظت فلزات سنگین تعیین شد. به منظور تحلیل داده ها از روش های آماری، محاسبه شاخص های آلودگی و نسبت شاخص ها استفاده شد. براساس نتایج، خاک منطقه از نظر فلزات سنگین تحت بررسی بنابر شاخص های CD (درجه آلودگی)، mCD (آلودگی اصلاح شده)، PER (ریسک اکولوژی بالقوه)، ∑TU (پتانسیل سمیت) و IPI (آلودگی تجمعی) در طبقه آلودگی کم و براساس شاخص PLI (شاخص بار آلودگی) و PINemerow (شاخص نمرو) به ترتیب در طبقه آلودگی متوسط و منطقه احتیاط قرار دارد. بیشترین سهم پتانسیل سمیت فلزات سنگین با 8/43 و 05/38 درصد به ترتیب در خاک اطراف گردو و صنوبر مربوط به مس بود. سرب به ترتیب با 3/52 و 08/58 درصد بیشترین ریسک محیط زیستی بالقوه را برای خاک اطراف گردو و صنوبر داشت. تنها بین غلظت روی در پوست دو گونه درختی اختلاف آماری معنی دار وجود داشت (p<0.05). همچنین بین غلظت سرب در صنوبر با غلظت آن در خاک همبستگی مثبت و معنی داری وجود داشت (p<0.05) که نشان می دهد با افزایش غلظت سرب در خاک غلظت آن در گیاه افزایش می یابد و صنوبر گونه مناسب تری به عنوان پایشگر و تجمع دهنده سرب محسوب می شود. با وجود آلاینده های ناشی از ترافیک جاده ای، امنیت غذایی محصولات کشاورزی منطقه باید در پایش های مکانی و زمانی به ویژه در مورد سرب و مس بررسی شود.

    کلیدواژگان: پایش زیستی، شاخص های آلودگی، صنوبر، فلزات سنگین، گردو
  • ژاله ملایی بوساری، سلیمان محمدی لیمائی*، امیر اسلام بنیاد، علیرضا امیر تیموری صفحات 213-226

    هدف این پژوهش اندازه گیری کارایی شرکت های بهره برداری چوب در استان گیلان با در نظر گرفتن آلایندگی به عنوان خروجی نامطلوب است. بدین منظور از روش تحلیل پوششی داده ها برای اندازه گیری کارایی شرکت های بهره برداری چوب استفاده شد. برای اجرای این پژوهش داده های دوره ای ده ساله (1395 تا 1386) مربوط به دوازده شرکت بهره برداری صنعت چوب جنگل در استان گیلان جمع آوری شد. در ابتدا از روش کاهش متغیر برای کاهش شاخص ها استفاده شد و سپس با استفاده از روش سوپر کارایی به رتبه بندی واحدها پرداخته شد. نتایج نشان داد که با توجه به اهمیت خروجی نامطلوب (آلایندگی هوا) تعدادی از شرکت ها مانند شرکت های روکش چوبی ایران و تعاونی جنگل لیل با وجود خروجی نامطلوب زیاد از نظر کارایی در رتبه خوبی قرار دارند. با توجه به وجود خروجی نامطلوب (آلایندگی هوا) در شرکت های بهره برداری جنگل می توان با کاهش آلایندگی، عملکرد شرکت هایی را که کارایی زیاد در کنار خروجی نامطلوب دارند بهبود بخشید.

    کلیدواژگان: تحلیل پوششی داده ها، رتبه بندی، صنایع چوب گیلان، ورودی- خروجی
|
  • A Karami, A.A. Karamshahi*, J Mirzei, J Feghhi, M Makhdoum Pages 105-117

    Sustainable development and sustainability will be achieved if there is a balance between the human dimension and ecosystem. The purpose of this study is to evaluate the sustainability and resilience of forest ecosystems in the Totshami watershed, which seeks to maintain a balance between the human and ecosystem dimensions. Implementation of this model includes assessing the sustainability and determining the resilience of the basin. ArcGIS software was used to analyze and measure the sustainability of the IUCN method and after the final combination of indicators and criteria to produce the map. Identification of functions of the basin with 54 types of functions and was classified into four major services: provider, regulator, habitat and culture. Based on the research results, the final score was 35 for ecosystem dimensions and 50 for human dimensions. The two main objectives including maximizing the water production and minimizing the annual soil losses, along with responding to local demand, have been achieved in the process of optimizing the functions in this study. According to the projected watershed management operations in the basin, it is expected that the ecosystem sector will reach the desired level of sustainability, and in order for the basin to remain sustainable, the economic and social sections must also be considered, and it can be achieved by taking steps to improve people's living standards. Evaluation of the results of Totshami watershed resilience measurement during indicates low tolerance threshold and flexibility of Zagros forests and the result is a reduction in the resilience of these ecosystems to potential threats and disruptions.

    Keywords: Ecosystem, human dimensions, Resilience, IUCN method, Sustainable forest management, Criteria, indicators
  • A Salehi *, F Ahmadloo Pages 119-133
    In this study, the effect of irrigation with municipal effluent on performance of two clones of Populus alba after one year growth was investigated. The test was done in a completely randomized design with two factors: 1) soil in two levels and 2) poplar clones in two levels. After one year growth, in both poplar clones, significant increase (P ≤ 0.01) in growth and biomass parameters of plants treated by soil irrigated with municipal effluent was observed with the highest values in P. alba 44/13 clone. Also, in both poplar clones, treatment of plants with soil affected by municipal effluent resulted in significant increase  (P ≤ 0.01) of nutrient and heavy metal concentration in plant organs compared to control plants. In both poplar clones, the highest uptake and accumulation of Fe, Cu, Ni, Cr and Pb were in the roots and Zn and Mn in the leaves. The effect of clone on the uptake and accumulation of most micronutrients and heavy metals was significant (P ≤ 0.05). In general, the plants of P. alba 20/45 accumulated higher amounts of micronutrients  and heavy metals in plant organs. The results of the present study showed that after one year growth, P. alba 44/13 clone had better growth performance and biomass production and P. alba 20/45 clone demonstrated higher uptake and accumulation potential of most micronutrients and heavy metals in plant organs. In general, due to good performance of two studied poplar clones, both poplar clones can be considered for wood farming in lands affected by municipal effluent.
    Keywords: : Biomass, growth, Municipal effluent, Populus alba, Wood farming
  • Sh Amini *, Sh Shataee Jouibary, M.H. Moayeri, R. Rahmani Pages 135-154

    Canopy gap delineation is essential for achieving a better comprehension of forest structure. This study aims to (a) extract canopy gaps using UAV data and (b) compare the performance of different canopy gap extraction methods in a managed stand in the northeast of Iran. A canopy height model (CHM) was produced by subtracting LIDAR digital terrain model from the UAV digital surface model. CHM classification performs to extract gaps by thresholding CHM (fixed height and CHM slope and relative height thresholds) and object-based classification on the UAV CHM and orthophoto. Ground truth is produced in the point and polygon forms through field measurements and visual interpretation of the UAV orthophoto. The geometry of the canopy gaps (Area, perimeter, and shape complexity) was calculated. Finally, the point and polygon base accuracy of delineated gaps assess for each of the methods. Point accuracy assessment suggests that 60% CHM slope produces the highest overall accuracy and Kappa coefficient of 91.7% and 0.874, respectively. About area accuracy assessment, the best match between delineated gaps and ground truth polygons was achieved by using relative height and 60% CHM slope thresholds. The lowest mean errors of GSCI produced by 70% CHM slope (0.15). Moreover, object-based classification showed the lowest mean error of area (33.76 m2) and perimeter (16.80 m). In conclusion, while area accuracy is considered the best fit of the delineated gap's geometry is gained by the object-based classification.

    Keywords: Canopy height model, Object-based, Segmentation, Thresholding, UAV
  • S. Keybondori, E. Abdi *, Z. Shakeri, V. Etemad Pages 155-167

    The mechanical behavior of vegetation roots significantly affects the mechanism of soil reinforcement and slope stability. The aim of the present study was to determine the mechanical properties of seedling roots of some tree species in the second district of Kheyrud forest. Ten samples of each species (beech (Fagus orientalis Lipsky.), hornbeam (Carpinus betulus L.) and, maple (Acer velutinum Boiss.)) completely extracted from soil and all roots were collected, then their mechanical properties were measured in the labratory. The results showed that in all species, the relation between root diameter and tensile force, was positive power law whereas the relation was negative power law for root diameter and tensile strength and also Young’s modulus. Results of ANCOVA showed that tensile force, tensile strength, and Young’s modulus were significantly different among species. Accordingly, the average tensile force and tensile strength for hornbeam species were 48 and 40% higher than beech and maple species, respectively and the average Young's modulus of beech species was 38% higher than hornbeam and maple species. The findings of this work show that the mechanical properties of the roots can be used as an indicator in selecting species for soil bioengineering purposes. Therefore, it is recommended that these properties be considered in soil reinforcement modeling.

    Keywords: Soil protection, Tree species seedling, Young’s modulus of roots, Root mechanics
  • K.A. Zabihi, A. Mataji *, R. Akhavan, S. Babaei Kafaki Pages 169-183

    Spatial distribution and size of canopy gaps have important implications for light regime and regeneration, and affect species diversity. In this regard, the present study was conducted with the aim of investigating the spatial pattern and structure of harvesting canopy gaps and comparing with natural canopy gaps in mixed beech forests in the Sordar-Anarestan forestry plan located in Chamestan-Noor, Mazandaran. All natural and harvesting canopy gaps were surveyed by a full inventory and gaps area were measured by using of triangles method. In order to spatial analysis, O-ring statistics, variogram analysis and mark correlation function (MCF) were used. The results showed that the most frequency of gaps was related to canopy gaps with area less than 200 m2. The spatial pattern of natural and harvesting gaps was similar and up to a maximum distance of 35 m was clustered and then random. Only the harvesting gaps indicated a spatial structure up to a distance of 168 m. Natural canopy gaps did not have spatial structure and revealed that the gaps are independent of each other in terms of area. Thus, in silvicultural management, disturbance should be created with different areas that unfortunately have been less considered in the study area.

    Keywords: Canopy gap, Hyrcanian forest, Mark correlation function, O-ring statistics, Variogram
  • R. Oladi *, K. Pourtahmasi, Z. Lamtarali Pages 185-199

    Vascular characteristics of the xylem determine the efficiency of the hydraulic system in broadleaved trees. To investigate the effects of elevation and longitude (temperature and precipitation gradient) on radial growth and vascular properties of common ash (Fraxinus excelsior) xylem, samples were taken from trees located in two wet sites in Ramsar (300 and 1300 m.a.s.l) and a semi-dry site in Sari (1260 m.a.s.l) of Hyrcanian forests. Tree-ring width (TRW), as well as early- and latewood width, average size (AVLA) and the number of vessels per area (VF), tree-ring porosity, relative specific hydraulic conductivity (RSC), and fiber length were measured and compared in the last ten growth rings of selected trees. According to the results, variations in vessel size were independent of other features and were affected by a different component. Compared with the highland of Ramsar, trees at low altitudes had wider annual rings while having lower RSC, VF, and porosity. Surprisingly, with a decrease in altitude (increasing temperature), the size of vessels shrank, which can be attributed to the inverse effect of over-threshold temperature on tree physiology. Despite the differences in AVLA and VF in the two highland sites of Ramsar and Sari, the combination of two features was in a way that the porosity, RSC, and TRW of trees in the two sites became comparable. In general, it can be concluded that in the western and central Hyrcanian forests, the effect of altitude – manifested in a decrease in temperature - on the radial growth and vascular system of ash trees is more pronounced than the effect of precipitation gradient (longitude).

    Keywords: Elevational gradient, Wood anatomy, tree physiology, xylem conducting tissue, Ash
  • Eisa Solgi *, Fouzieh Beigmohammadi, Zahra Taheri, Fariba Aghaei Pages 201-212

    The study of heavy metals in plants is done with two objectives of studying food safety and application in biological monitoring and elimination of heavy metals from the environment. The aim of this study was to investigate the concentration of heavy metals zinc, copper and lead in the bark of poplar and walnut trees and surrounding soil samples from road of Heidareh Balashahr village in Hamadan. A total of 40 topsoils and tree barks samples were collected from this area. After initial preparation, the samples were prepared using wet digestion method to analyze the heavy metals and the concentration of heavy metals were determined by using an atomic absorption spectrometer (ASS). In order to data analysis, statistical methods, pollution indices and ratio of indices were used. According to the results the Degree of Contamination (CD), Modified Degree of Contamination (mCD), Potential Ecological Risk (PER), Potential acute Toxicity (∑TU) and Integrated Pollution Index (IPI) indices showed low pollution and Pollution Load Index (PLI) and PINemerow indices showed moderate pollution and precautionary zone, respectively. The highest contribution to potential toxicity was 43.8 and 38.05 percent in the soil around walnut and poplar was related to copper. Also, the highest potential environmental risk was related to lead with 52.3 and 58.08 percent, respectively for the surrounding soil of walnut and poplar. Based on these results, there was only a statistically significant difference between zinc concentrations in the two species (p <0.05). Also, significant positive correlations were observed between the Pb contents in soils and those of poplar bark (p<0.05) that indicated Pb in plant increased with increasing Pb in soil and, so poplar is a more suitable species as a biomonitor and lead accumulator. Despite the contaminants caused by road traffic, food safety of the region's agricultural products should be checked in spatial and temporal monitoring, especially for lead and copper.

    Keywords: heavy metals, Biomonitoring, Pollution indices, Walnut, Poplar
  • J. Malaei Boosari, S. Mohammadi Limaei *, A.E. Bonyad, A.R. Amirteimoori Pages 213-226

    The purpose of this study was to measure the relative efficiency of forest harvesting processing companies in Guilan province by considering pollution as an undesirable output. For this purpose, data envelopment analysis (DEA) method was used to evaluate the efficiency. In order to conduct this research, data from 12 forest harvesting companies in Guilan province were collected during 10-year period (2007-2016). First, the variable reduction method was used to reduce the indicators and then the units were ranked using the super-efficiency method. The results show that due to the importance of undesirable output, a number of companies have good ranks in terms of efficiency despite their high adverse undesirable output (air pollution) are in a good position in terms of efficiency (Iran Wood Coating Company and Layl Forest Cooperative). Due to the existence of undesirable output (air pollution) in forest exploitation companies, it is possible to improve the performance of companies with high efficiency along with undesirable output by reducing the amount of pollution.

    Keywords: Data Envelopment Analysis, Ranking, Guilan Wood Industries, Input-Output